Oruçta verilen kilo sıvı kaybından kaynaklanıyor

Beslenme ve diyet uzmanı Meltem Salman, orucun kilo vermek için tutulamayacağını, kilo verilse bile bunun sıvı kaybından kaynaklanacağını, Ramazan'dan sonra ise kiloların geri geleceğini söyledi.

Oruçta verilen kilo sıvı kaybından kaynaklanıyor
GİRİŞ 26.07.2013 18:50 GÜNCELLEME 26.07.2013 18:50 KAYNAK CİHAN
ÖNEMLİ KONULAR

Sivas Devlet Hastanesi beslenme ve diyet uzmanı Salman, havaların sıcak olması sebebiyle iftar ve sahur arasında sıvı tüketilmesi tavsiyesinde bulundu, bunun en az 2,5-3 litre olması gerektiğinin altını çizdi. Ramazan ayında kilo verilemeyeceğine vurgu yapan Salman şöyle devam etti: "Yaz ayında metabolizma çok yavaş çalışıyor, bu şekilde vücut kendini koruma altına alıyor ve daha az enerji ile idame ettiriyor. Dengeli beslenme ile belki biraz kilo verilebilir ama bu sıvı kaybı ile gerçekleşen bir zayıflama olur. Ramazan ayından sonra kilosunun geri geldiğini görür. Aslında kilo vermemiştir. Normalde zayıflama yağ dokusunun kaybı ile olur. Ramazan'da kilo kaybı sıvı ya da kas dokusundan kaynaklanır. Ramazan sonrası kişi kilolarını geri alır."

İftarda yemeklerin bir anda tüketilmemesi gerektiğini vurgulayan Meltem Salman, çayın harareti giderdiği şeklindeki bilginin yanlış olduğunu dile getirdi.

Salman, "Çay yemek öncesi ve sonrası alındığında demir eksikliğine neden olabileceği için fazla tavsiye etmiyoruz. Bunun yerine soğuk sıvılar tüketilebilir. Çay, yemekten bir saat sonra tüketilmeli ki demir eksikliğine yol açmasın." diye konuştu.

Mutlaka sahura kalkılması gerektiğinin altını çizen Meltem Salman, şunları söyledi: "Sahurda protein oranı yüksek olan yoğurt, yumurta gibi daha hafif yiyecekleri tercih etmemiz lazım. Sıvı ihtiyacını tuzsuz ayran içerek ve az şekerli kompostolar tüketerek karşılayabiliriz. Ayranda protein olduğu için tok tutacaktır. Meyvelerden karpuz ve üzüm sıvı oranı yüksek olduğu için yenilebilir. Yemek yerine böyle hafif yiyecekler tüketilmelidir."

Salman, Ramazan ayında yenen susamlı ve yumurtalı pidelerin kilo yapacağı uyarısında bulundu, meyan kökünün susuzluğa iyi geldiği şeklindeki yorumların kesinlikle yanlış olduğunu vurguladı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL