İlacını düzenli alan oruç tutabilir mi?
İnsülin kullanan diyabet hastaları, kalp yetmezliği olan hastaların oruç konusunda dikkat etmeleri gerekli.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Mustafa Aydın, ilaçlarını iftar ve sahurda dengeli bir şekilde alabilen hastaların ramazanda oruç tutabileceğini söyledi.
Prof.Dr. Mustafa Aydın, Mutlaka oruç tutacaklarsa ilaçlarını iftar ve sahurda düzgün bir şekilde almaları gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Aydın, şöyle konuştu:
"Uzun bir oruç olacak ve hava sıcaklıkları da artacak. Bu yüzden hastalar aşırı sıvı kaybından mümkün olduğu kadar kaçınmalılar. Mümkün olduğu kadar güneşte, açık havada bulunmamalılar. Gece dışarıya çıkabilirler. Özellikle iftar yaptıktan sonra en az yarım saat veya 45 dakika yürüyüş yapmaları şart. Özellikle diyabet hastaları çok dikkat etmeli. İnsülin kullananların uzun süre aç kalmaları sağlıkları açısından risk olabilir. O yüzden insülin kullananların oruç tutmalarını hiçbir zaman önermiyoruz. Kroner kalp hastalarının ise kan sulandırıcı ilaçlarını almaları gerekir. Çünkü yaz döneminde aşırı sıvı kaybına karşı kan akışkanlığı da kısmen etkileniyor. Onun için kan sulandırıcı ilaçlarını mutlaka almaları gerekiyor. Tedavisini düzenli almak şartıyla oruç tutabilirler."
Ramazanda hastaların beslenme konusuna değinen Prof. Dr. Aydın, "Mümkün olduğu kadar yağlı ve yoğun proteinli, karbonhidratlı diyetlerden uzak durulmalı. Daha çok sebze ağırlıklı, hafif bir salata, yoğurt ya da sütlü tatlı gibi gıdalarla beslenmek hastalarımızın sağlığı için daha iyi olacaktır" dedi.