"Hamilelikte oruç tutulabilir"

Hamileler Ramazan ayında oruç tutabilir mi? Kadın Doğum uzmanı Ayşe Duman bunun belli şartlar halinde mümkün olduğunu söyledi.

"Hamilelikte oruç tutulabilir"
GİRİŞ 30.06.2014 11:57 GÜNCELLEME 30.06.2014 11:57
ÖNEMLİ KONULAR

Toplumsal ‘mitlerimiz’ zihni duruşlara dönüşerek, en başta anne adayları ve bebeklerine zarar verir. Rahat, sağlıklı ve huzurla geçirilmesi gereken gebelik dönemi, bilimsel karşılığı olmayan ‘hurafelerle’ kâbusa dönebilir. Bebeğini korumak adına pek çok asılsız uygulamayı yapmaya çalışan anne adayları da, farkında olmadan, evlatlarına stresli bir ortam sunmuş olurlar.

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Op. Dr. Ayşe Duman, anne adaylarının ve minik bebeklerinin huzurunu kaçıran şehir efsanelerini anlattı:

‘İşte en yaygın gebelik hurafeleri’

Hamilelikte oruç tutulmaz


Ramazan ayı ve oruç, maddi manevi arınma vesilesidir. Bedenin ve zihnin arınmasına yardımcı olan orucun bu anlamda değil zarar getirmek, faydalı bile olacağını söyleyebiliriz. Ancak yinede bu bilinçle birlikte anne adayları kendi yaşam şekilleri ve fiziksel durumlarına göre bu ayın hikmetlerinden faydalanmalıdırlar.

Öncelikle şu bilinmelidir ki tamamen sağlıklı bir anne adayı, sahur ve iftar arasında günlük ihtiyaçlarını karşıladığı sürece oruç tutmasının bebeğine bir zararı olmaz. Ancak uzun ve sıcak yaz günlerinde aşırı ter kaybına yol açan çalışma temposu annenin dengesini bozacağından oruç tutmayı engelleyebilir. Bunun dışında herhangi bir fiziksel rahatsızlık, bebekte gelişme geriliği, aşırı bulantı- kusmalar, şeker hastalığı, böbrek rahatsızlığı gibi durumlarda oruç tavsiye edilmez

Oruç tutan gebelerin özellikle dikkat etmesi gereken bir durumda, iftar yemeklerini üçe bölerek yemeleridir. Tavsiyemiz ekmeksiz çorba ve salata ile orucu açıp, 1-2 saat sonra yemeği yarım porsiyon olarak tüketmektir.

Doğuma yakın havuza ve denize girilmez

Artan sıcaklarla beraber anne adaylarının deniz – havuz hayalleri de başlar. Suyun rahatlatıcı etkisi anne adayının ağırlaşan vücudunu çepeçevre kuşatır. Oysa doğuma yakın havuza girilmez inanışı, anne adaylarının bu keyfine gölge düşürür.

İşin doğrusu ise, yakınlaşan doğum yolculuğunu su ve güneşin ziyadesiyle kolaylaştıracağıdır. Su, temiz oldukça mikrop kapma riski yoktur. Tavsiyem; anne adaylarının bebekleri karınlarındayken rahat rahat deniz, kum ve güneşten yararlanabilmeleri yönündedir.

Hamilelikte cinsel yasaklar

Bebek bekleyen birçok çift bebeği ‘korumak’ adına ilişkilerine pek çok yasak koyarlar.Sevgilerinin, enerjilerinin birleşmesiyle oluşan bebeklerine, yine aynı birlikteliğin zarar vereceği gibi akıl almaz bir yanılgı içinde bulunurlar.

Bu bağlamda hamilelikte ‘cinsel yasak’ toplumumuzun mitlerindendir.

Oysaki –açık ve net olarak- sağlıklı bir gebelikte,gebeliğin hiç bir evresinde cinsel birlikteliğin anneye ve bebeğe zararı olmadığı gibi; aksine faydaları vardır. Gebelikte devam eden cinsel yaşamla baba kendisini dışlanmış hissetmez. Anne ihtiyacı olan enerjiyi, sevgiyi, karşılamış olur. Doğuma yakın cinsellik doğumu başlatmak ve kolaylaştırmak adına önemlidir.

Tavsiyem; çiftler gebeliği bahane ederek uzaklaşmak yerine, sevgilerinin ürünü olan bebeklerine ve birbirlerine sevgi alışverişini sürdürmeleri yönündedir.

Gebelikte iş yapmak, hareketli olmak düşüğe sebep olur

Öncelikle şunu bilmeliyiz ki, bebek rahme pamuk ipliğiyle ile tutunmuş değildir. Bu yüzden onu ekstra hassasiyetle, stres oluşturan davranışlarla korumamız gerekmez. Tam tersi, anne gebeliğinde rahat bir beden ve özgür bir zihinle hareket ederse, gebelik ve doğum açısından faydalı bir davranışta bulunmuş olur.

Hamile iki kişilik yemelidir

Normal ve sağlıklı beslenme kuralları gebelik döneminde de geçerlidir. Anne adayı zararlı olmayan gıdalarla ( rafine edilmiş ürünler, katkı içerikli gıdalar vb ) ihtiyaç hissettiği oranda -abartmamak koşuluyla-beslenmelidir.

Lakin bir anne adayı bebeği için asla fazladan yememelidir. Zira ilahi programda bebeğin ihtiyaçları karşılanmak üzere anneden gıda emilimi % 25 arttırılmıştır. Yanibebeğin hangi maddeye ne kadar ihtiyacı varsa, sağlıklı beslenen bir anne adayının vücudu bunu doğal olarak karşılayabilir. Fazladan alınan gıda annede fazladan depolanır ki, bu da gereksiz bir yüktür.

Hamilelikte diş tedavisi yaptırılmaz

Düşünün bir kere,daha gebeliğin başındasınız ve bir dişiniz ağrımaya başladı. Bu ağrıyı 9 ay çekmeyi göze almış olsanız bile oradaki çürüğün, enfeksiyonun size ve bebeğe verebileceği zararı ne yapacaksınız?

Gerçek şu ki; hamilelikte diş ve diş etleriyle ilgili herhangi bir müdahale bebeğinize zarar vermez.Lokal anestezi , diş röntgeni , diş çekimi , kanal tedavisi dahil olmak üzere, hiçbir dental işlem bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkilemez. Ancak yinede tavsiyem; gebe kalmadan önce bir diş hekiminin kontrolünden geçmenizdir .

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL