Orucun beyin üzerindeki inanılmaz etkisi

Uzmanlar Ramazanda tutulan orucun insan vücuduna bir çok faydasının olduğunu söylüyor. Strese de iyi gelen oruç bakın beyni nasıl etkiliyor.

Orucun beyin üzerindeki inanılmaz etkisi
GİRİŞ 22.07.2014 17:27 GÜNCELLEME 22.07.2014 17:45 KAYNAK AA
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış
ÖNEMLİ KONULAR

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Çevik, ramazan boyunca oruç tutanların beyninde ve ruh dünyasında büyük değişimler yaşandığını belirterek, "Ramazanda beyin, nefis-i emmarenin (kötülüğü emreden nefis) uyarılarından daha az etkilenir. Ramazanın son 10 gününde durumumuz budur. Biyolojik bedenimiz artık bu son 10 günde kendisine ulaşacak Kadir'i beklemektedir" dedi.

ORUÇ KITALARARASI YOLCULUK GİBİ

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Çevik, ramazan boyunca gündüz yerine gece yiyen ve az uyuyan oruçluların biyolojik saatlerinin değiştiğini, oruçluların kıtalararası yolculuk yapmış gibi olduğunu, yeni yaşam tarzına adaptasyonda zorlandığını, hayat tarzının değişmesinin, hormonların salınım saatleri, hücrelerin kullandığı yakıtlar, hücredeki sentez ve parçalanma işlevlerinin zamanlarını değiştirdiğini belirtti.

STRESTEN KURTULMANIN İLACI ORUÇ

Bu tip yaşam tarzı değişikliklerinin vücut tarafından "stres" olarak algılandığını ifade eden Çevik, "Oruç bir stres oluşturarak bir mücadeleye zorluyor. Ramazanla stres egzersizine başlıyoruz" dedi.

Modern insanın en büyük problemi olan stresten kurtulmanın en iyi ilacının oruç olduğunu dile getiren Çevik, "Stresten kurtulma, yeni şartlara uyum sağlamayla söz konusu olabiliyor. Bunun en iyi yolu da uyku ve yeme içme düzeninin değiştirilmesinden geçiyor" şeklinde konuştu.

3 HAFTA GEREKİYOR

Prof. Dr. Çevik, yoğun stresin etkilerinden kurtulmak için gerekli olan sürenin 3 hafta olduğunu belirterek, "Ramazan ayı 30 gün olduğuna göre tutulan oruçla yaklaşık 20. günün sonunda artık yeni yaşam tarzına alışmış ve ramazan başındaki ağır stresten kurtulmuş oluruz" ifadesini kullandı.

BEYİN TAM KAPASİTEYLE ÇALIŞIYOR

Beynin, diğer hücrelerden farklı olarak oruç esnasında tam kapasiteyle çalıştığını, diğer organların çalışmaları azaldığı için beyne daha az uyarı gittiğini bildiren Çevik, "Böylece beyin, nefis-i emmarenin (kötülüğü emreden nefis) uyarılarından daha az etkilenir. Ramazanın son 10 gününde durumumuz budur. Biyolojik bedenimiz artık bu son 10 günde kendisine ulaşacak Kadir'i beklemektedir" diye konuştu.

BİN AYDAN DAHA HAYIRLI

Prof. Dr. Çevik, Kadir Gecesi'nin, bütün dünya göz önüne alındığında 24 saat sürdüğünü, bu bir günlük sürenin bin aydan daha hayırlı olduğunu anımsatarak, şu bilgileri aktardı:

"Kadir Gecesi'nde halklar, ölçüler alemi dediğimiz içinde yaşadığımız alemle, boyutsuzluk alemi dediğimiz emirler alemi iç içe giriyor, iki alemin birbirine kapısı açılıyor. İç dünyamızda da kalp kapımız açılıyor. Emirler alemindeki ruh, nefis alemine uzanıyor.

İnanmış akıl olan imanımız, ruh aleminde dolaşmaya başlıyor, sırlar keşfediliyor, biyolojik bedenimize keşifle elde edilen güzellik programları yerleştiriliyor. Ramazan sonunda, gelecek seneki Kadir Gecesi'ne kadar bu bilgiler kullanılıyor. Ramazanın sonu bayram. Bayramla ruhun nefis karşısındaki zaferi ve kazanılan yeni bilgi ve tecrübelerin heyecanı yeni bir derecede kutlanıyor."

YORUMLAR 11
  • Şeyma 10 yıl önce Şikayet Et
    Kur-an Yaşam rehberidir. Kuzey Güney bey bir icat düşünün (hani şu avrupalıların yaptıklarından ) bunu bütün detaylarını kullanım şeklini kurallarını elbette üreten kişi bilir. İşte Allah'ta (cc) kendi yarattığı kulun neleri yapabileceğini en iyi kendisi bilir ve kuluna zarar olacak birşeyi emretmemiştir. Kur-an insanların yaşam rehberidir, kullanım klavuzudur. Bu sebeple istediğiniz kadar bilimsel araştırma yapın oruç insan sağlığına zarar vermez. Dediğim gibi neyi yapabileceğimizi Allah (cc) daha iyi bilir.
    Cevapla
  • adem ipek 10 yıl önce Şikayet Et
    islamiyette nasıl isteniyorsa , şüphesiz inanmamız ve uygulamamız gerekir...!. islamın şartı 5 tir... kelime-i şahadet - namaz - oruc - zekat - ve hac... cenabı hak , biz kullarına kaldıramayacağı yükleri vermez... cenabı hak orucu farz kımışsa , elbette sağlığımızı da düşünmüştür.. cenabı hak neyi bize farz kılışsa , hepsi bizim içindir.... her emrinde elbette bir hikmet vardır.. oruç bir nevi , bedenimizin 1 yıllık zekatıdır...
    Cevapla
  • kechelyy 10 yıl önce Şikayet Et
    Güney Kuzey kardeşim düz mantık yapma mantıksızlığa düşüorsun.. Birincisi: Zaten oruç sağlığa faydası olmasa bile açlık çeken insanları gerçekten anlamaya yarar. dolayısıyla seninde örnek verdiğin afrikada ki aç insanların halinden anlayıp yardım etmemizi sağlar. İkincisi: litaratürde böyle birşey yok diyorsun. bilip bilmeden yalan söylüyorsun. ben eczacıyım. orucun faydaları ile ilgili onlarca litaratür var. sen kalkıp sallamasyon ahkam kesiyorsun. Üçüncüsü: biz açlık çekerek normal vakitlerde elimizin tersiyle ittiğimiz, beğenmediğimiz nimetlerin kıymetini anlayıp rabbimize şükrediyoruz. Dördüncüsü: ne kadar aciz olduğumuzu yemeye içmeye muhtaç olduğumuz gerçekten hissedip. Allah'ın karşısında ki aczimizi anlayarak O'na daha iyi kulluk etmeye çalışıyoruz. sen kalkmışsın klavyenin başında litaratürde böyle bişey yok diyerek bilip bilmeden ahkam kesiyorsun. yani litaratürde olmasa ne yazar. bize olan faydaları ortada. Afrikalı insanları anlamak istiyorsan bir gün oruç tut ta bari, bak bakalım anlamış mısın anlamamış mısın..
    Cevapla
  • adem ipek 10 yıl önce Şikayet Et
    İSLAMİYETTE NASIL İSTENİYORSA , ŞÜPHESİZ İNANMAMIZ VE UYGULAMAMIZ GEREKİR..!. İslamiyette en mühim şartlar. kelime-i şahaadet - namaz - oruç - zekat - ve hac... bunu şartlar bir insan tarafından konulmadı. Bu Şartları , bizi eşsiz ve noksansız yaratan ALLAH-U TEALA koydu.. Bizi yaratan , Bizi yoktan var eden ALLAH-U TEALA , Biz insanların kaldıramayacağı yükleri bizlere vermez.. Kaç saat oruç tutmamız önemli değil.. Önemli olan , CENABI HAKKA Kulluk borcumuzu ödeye bilmektir.. CENABI HAKK , orucu biz insanların üzerine farz kılmışsa , bizim sağlığımızı da düşünmüştür elbet.. CENABI HAKK , zaten sağlığı yerinde olmayan kişiler için ruhsat vermiştir.. Günlerin kısa olduğu zamanlar tutabilir.. Ama her insana farz olduğu için de tutmasanda olur dememiştir.. Eğer kısa zamanlarda'da tutamayacak şekilde bir rahatsızlığı varsa , oruç yerine fidye verilmelidir..
    Cevapla
  • Fatih ÖZBEK 10 yıl önce Şikayet Et
    Güney kuzey doğu batı yada her neyse , yönü belli olmayanda olabilir. Sen Yüce Allah ın şu dünyadaki bütün insanlar toplansa bilgi birikimlerinin bir damla olduğunu Allah ın bilgisinin okyanuslar olduğunu bilmezmisin . Allah kullarının kötülüğünü istermi ey cahil insan . Açta az Kuran- Kerim meali oku burda oruc tutmak isteyen insanlarıda oructan soğutma. Allah seni ıslah etsin ayrıca
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle