Oruç tutmak isteyen migrenlilere öneriler

Açlık migren atağını başlatan en önemli faktörlerdendir. Uykusuzluk da etkiler. Ramazanda her ikisi olur, düzen bozulur.

Oruç tutmak isteyen migrenlilere öneriler
GİRİŞ 06.06.2016 11:59 GÜNCELLEME 06.06.2016 12:51
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış
ÖNEMLİ KONULAR

1. Aralıklı migren atakları olanlar oruç tutabilir. Açlık bu grubu çok etkilemez. 

2. Bazı auralı migreni olanlar yani görme bozuklukları ile giden baş ağrısı şiddetli olmayan gruptakileri açlık çok etkilemez

3. Migrenin baş ağrısı öncesi dönemi halsizlik, uyku ihtiyacı, hafif başta ağırlık, sinirlilik, huzursuzluk gibi şikayetlerle kendini gösterebilir. Bazen saatler öncesinde bu şikayetler başlar. Bu durumu takip edebilenler vardır. Geceden bu şikayetler başladıysa o güne özel oruç tutulmamalıdır. Böylece atak atlatılabilir.

4. Çok sık ağrı kesici alımı, ilaca bağlı baş ağrıları başlattığı için önerilen bir durum değildir. Ramazana özel sahurda ağrı kesici, bazı günlerde önlem olarak alınabilir. 

5. Migreni tetikleyen yiyecekler oruç tutacak kişi tarafından biliniyorsa daha dikkatli tüketilmelidir. Peynir, şarküteri ürünleri gibi yiyeceklerin olumsuz etkisi bilinse de kişiye özel bazı yiyecekler de olabilir.

6. Yaşantı düzenlenmesi ile çok uykusuz kalmamaya dikkat edilmelidir.

7. Aç kalmaya hiç dayanamayan, hemen migreni başlayanlar oruç tutmamalıdır. En iyisi Ramazan öncesinde tedavi ile migren tablosunu düzeltmiş olmalıdır. 

8. Kronik migrenliler –hemen her gün migren atağı tutanlar- oruç konusunda kendini zorlamadan bir daha düşünmelidir.

9. Migren atağı başlangıcında alınan ilaçlar etkili olabilir. Atak ilerledikten sonra etkili olmaz. 

YORUMLAR 1
  • Peri 7 yıl önce Şikayet Et
    Adet döneminde oruç tutulmazki
    Cevapla