Kalp hastalarına oruç uyarısı

Uzmanlar, oruç tutmanın sağlıklı kişiler üzerinde olumlu etkisi olduğunun, çok uzun zamandır bilinen bir gerçek olduğunu aktardı.

Kalp hastalarına oruç uyarısı
GİRİŞ 13.06.2016 17:20 GÜNCELLEME 13.06.2016 17:20 KAYNAK AA
ÖNEMLİ KONULAR

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Kalp ve Damar Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Öcal Berkan, bazı kurallara uyulduğunda oruç tutmanın koroner kalp hastalığını olumsuz yönde etkilemediğini ve ani krizlere yol açmadığını ancak iftarda aşırı tüketiminin ve sonrasında ardı ardına içilen sigaranın risk faktörleri olduğunu belirtti.

Oruç tutanlarda özellikle kalp ve damar hastalıkları açısından pıhtılaşma sonucu meydana gelen ciddi problemlerde azalma görüldüğüne dikkati çeken Berkan, "Benzer şekilde oruç tutulması ile iyi huylu (HDL) yararlı kolesterol artmakta, kötü huylu ( LDL) kolesterol ile trigliserid düzeyleri de dengede kalmaktadır. Koroner kalp hastalığı için bir risk faktörü olan homosisteinin oruç tutanlarda gerilediği tespit edilmiştir." ifadelerini kullandı.

Berkan, oruç tutmanın koroner kalp hastalığından koruduğuna, hastalığın ilerlemesini önlediğine veya azalttığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Kalp hastalıklarından bahsederken kastımız ağırlıklı olarak koroner kalp hastalığıdır. Bazı kurallara uyulduğunda oruç tutmak, koroner kalp hastalığını olumsuz yönde etkilememekte ve ani krizlere yol açmamaktadır. Ancak, iftarda aşırı miktarda, yağlı, kalorili yemek tüketimi, sonrasında ardı ardına sigara içilmesi hastalar için risk faktörleridir. Ramazan ayında hastanelerin acil servislerine, iftar ile sahur arasında tokluk süresinde başvuru olmaktadır. Eğer, iftarda kısa sürede aşırı yemek alışkanlığı olmazsa ramazanda kalp krizleri büyük ölçüde azalacaktır. "

İftarda hızlı ve ağır yemekten kaçınılması gerektiğine de değinen Berkan, sahur sofralarının da kahvaltı gibi hazırlanmasını tavsiye etti.

Berkan, son 1 yıl içinde kalp krizi geçirenler, kalp hastalığına bağlı ilaç kullanmasına rağmen kontrol altına alınamayan şikayeti olanlar, birden fazla ilaç kullanımını gerektiren kalp yetmezliği olanlar, kontrolsüz hipertansiyon hastaları ve kalp kapak protezi ya da artmış inme riski nedeniyle kan sulandırıcı ilaç kullananların oruç tutmalarının uygun olmadığını da sözlerine ekledi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL