Ramazanda sporu iftara doğru yapın

Otuç tutan ve düzenli olarak spor yapanların sporunu iftara yakın saatlerde yapmalarını önerdi.

Ramazanda sporu iftara doğru yapın
GİRİŞ 15.06.2016 15:25 GÜNCELLEME 15.06.2016 15:25 KAYNAK AA

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bedrettin Akova, ramazan ayında metabolizmanın büyük bir değişime uğradığına işaret ederek, normal zamandaki 3 öğünün ramazanda 2'ye düştüğünü, günde 16-17 saate varan açlık ve sıvı almama durumunun söz konusu olduğunu belirtti.

Akova, insan organizmasının 3-4 gün sonra adaptasyon geliştirdiğini ifade ederek, "Organizmamız, vücutta enerji ihtiyacını, bunu depolamayı ve sıvı kaybını bir şekilde regüle ediyor. Tabii ekstra bir sıcağa maruz kalmadıysak ve herhangi bir hastalığımızın olmadığını varsayarsak ramazanın ilk haftasının sonuna doğru açlığa alışıyoruz ve iftar saatine kadar çok fazla açlık çekmiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Düzenli spor yapan insanların, ramazanın başlangıcında birkaç gün spora ara verip metabolizmanın bu yeni duruma alışmasını beklemeleri gerektiğini vurgulayan Akova, şunları kaydetti:

"Vücut şartlara uyum sağladıktan sonra tekrar spor yapmaya eski bırakılan yerden devam edilebilir. Fakat özellikle altını çizmek isterim ki bu kural herhangi bir hastalığı olmayanlar ve düzenli spor yapanlar için geçerlidir. Bunu yaparken dış ortam ısısı ve saati düşünecek olursak öğlen vakti olmaması daha uygun olacaktır. Sabah erken saatlerde de yapılabilir. Ancak en uygun saat iftarı açmaya yemek yemeye ve sıvı almaya en yakın olduğumuz saattir. Belki o saatlerde çok aç oluyoruz fakat spor sonrası vücudun kaybettiği sıvıyı ve enerjiyi en kısa sürede toparlayabileceğimiz saatler olması bakımından iftar öncesi spor yapılması çok daha idealdir. Normal yaptığımız spor temposunun biraz daha altında spor yapılmasının hiçbir sakıncası yok. Ramazanda sağlık için spor yapmak isteyenler eğer gündüz çok etkileneceklerini düşünüyorlarsa ikinci bir seçenekte hafif bir iftar atıştırması ve sıvı alımını takiben spor yapılması ve sportif aktiviteyi takiben tekrar gıda alımı yoluna başvurulabilir. Kısacası oruç tutan ve düzenli spor yapanlar ilk günlerde dinlensin. İlerleyen günlerde ise sporunu iftar saatine yakın yapsın."

Ramazanda spor yapmanın etkilerinin bilimsel olarak da araştırıldığını anlatan Akova, sporcuların ramazan ayında performansının ilk başlarda çok etkilendiğini ancak ilerleyen günlerde bu etkinin yavaş yavaş ortadan kalktığını belirtti.

Akova, dikkat, sürat ve dayanıklılık gerektiren sporlarda bu ayda adaptasyonu arttırarak verim düşüklüğünün önüne geçilebilmesinin mümkün olduğunu kaydetti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL