Ramazan Bayramı'nda sağlıklı beslenin!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Prof. Dr. Fatma Çelik, Ramazan Bayramı'nda sağlıklı beslenmeyle ilgili önerilerde bulundu

Ramazan Bayramı'nda sağlıklı beslenin!
GİRİŞ 17.06.2017 16:42 GÜNCELLEME 17.06.2017 16:42
ÖNEMLİ KONULAR

Birbirinden lezzetli tatlıların ve yemeklerin hazırlanıp sunulduğu, Ramazan Bayramı'nı sağlık problemleri ile karşılaşmadan ve bayram sonrasında birkaç günde artmış bir kilo sorunu yaşamadan sağlıklı bir şekilde geçirmek için tavsiyeler:

Hafif bir kahvaltı yapın

Bayramların en güzel yanı büyük ve geniş sofralarda yemekler yenmesidir. Bu sofraların başlangıcını bir aylık orucun sonrasında lezzetli ve kalabalık bayram kahvaltısı oluşturur. Ramazan boyunca yavaşlayan metabolizmamızı canlandırmak için takip edilmesi gereken özel bir beslenme planımız yoksa bayram kahvaltısında seçimlerimiz peynir çeşitleri, bol taze yeşil biber, salatalık, domates, yeşillikler gibi söğüş sebzeler, haşlanmış yumurta, zeytin çeşitleri veya bunlardan üretebileceğimiz sabah sıcakları- menemen, krep, sıcak kanepeler ve tabii ki tam buğdaylı veya tahıllı ekmekler gibi sağlıklı ve hafif yiyecekleri tercih edebiliriz.

Sütlü tatlıları tercih edin

Bayram ziyaretlerimizde yiyecek ve içecek ikramlarındaki tercihiniz; mide ve barsak sorunu yaşamanızın önüne geçilebilir. Tatlı ikramı için hamurlu ve bol şerbetli, ağır tatlılar yerine sütlü tatlıları ya da sütlü meyveli tatlılarını ki bu noktada dondurma oldukça iyi bir seçenek miktarına dikkat etmek kaydı il asitli ve şekerli içecekler yerine ise taze nane, taze limon veya tarçınla rendelenmiş serin su, taze meyve ile ikram edilecek sade maden suyu, taze sıkılmış meyve suyu ya da açık taze siyah ve yeşil çaylar tercih edilebilir. Böylece hem kendi sağlığınızı hem de misafirlerinizin sağlığını düşünmüş olacaksınız.

Bol bol su içmeyi ihmal etmeyin

Ramazan boyunca uzun süre açlık sonrası vücudumuzun su ihtiyacını karşılamak için bayramda özellikle sıcak havalarda su tüketimimize özen göstermeliyiz. Bayramda yapılan ziyaretlerde çay ve kahvenin tüketimine dikkat etmeliyiz. Yanında su tüketmediğiniz taktirde tükettiğimiz fazla miktarda kahve ve koyu çay vücudumuzda diüretik etki yaratarak daha fazla sıvı kaybetmeniz anlamına gelmektedir. Çay ve kahveyi şeker kullanmadan tüketmeyi tercih edin.

Öğün atlamayın

Bayramlarda yapılan ziyaretler, ağırlanan kalabalık misafirler ile kolay atıştırmalık gibi düşünüp öğünlerinizi kendi hazırladığınız ikramlıklarınızla ve içeceklerinizle geçiştirmeyiniz. Günler uzun olduğu için ana öğünlerinizin yanında günde 2 veya 3 kez vereceğiniz aralarda yaşınıza uygun bir miktar taze meyve, ceviz, badem gibi atıştırmalıklarla vücudunuzu canlı tutmanın sizin elinizde olduğunu unutmayınız.

Çikolata ve şekerde aşırıya kaçmayın

Özellikle bayram ziyaretleri sırasında tüketilen aşırı şeker ve çikolata sağlığınızı tehdit etmesin. Bayramda şekerleme ve çikolata yerine misafirlere kuru hurma ikram edebilirsiniz. Ayrıca miktarları ölçülü olmak koşuluyla fındık, ceviz, badem ve kuru meyvelerden oluşan mini tabaklar hazırlayabilirsiniz. Bu şekilde hem mineral ve vitamin içeriği zengin hem de lezzetli sunumlar yapabilirsiniz.

Yağda kızartılmış yiyeceklerden uzak durun

Günlük hayatımızda olduğu gibi yemeklerimizi hazırlarken ızgara, fırın, buğulama ve haşlama yöntemlerini kullanarak daha sağlıklı ve hafif yemekler ile misafirlerinize leziz sofralar hazırlayabilirsiniz. Yağda kızartılarak hazırlanan yiyecekleri çok az tüketin mümkünse hiç tüketmeyin.

Beslenme tedavilerinizin dışına çıkmayın

Şeker, kalp damar hastalıkları, gut, kronik böbrek yetmezliği ve yüksek tansiyon gibi uzun yıllar boyu devam eden ve edecek olan yani kronik hastalıkları olan kişilerin, beslenme tedavilerine bayram süresince de özen göstermeleri son derece önemlidir. Sağlık sorunları yaşamamaları için verilen programlarınızın dışına çıkmayınız.

Bayram ziyaretlerine yürüyerek gidin!

Fiziksel aktivite hayatımızın her anında olması gerektiği gibi bayramda da kendimize bu anlamda fırsatlar yaratmalısınız. Yakın olan yerlere yapılan ziyaretlerde yürüyerek yapmalıyız ve bunu bir yaşam tarzına dönüştürmeyi unutmayınız.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL