Ramazan’da güvenli besin için nelere dikkat etmeli?

Ramazan’da oruç tutan kişilerin yeme düzeninde değişiklikler olabiliyor, bu süreci bağışık sistemimize zarar vermeden nasıl geçirebiliriz?

Ramazan’da güvenli besin için nelere dikkat etmeli?
GİRİŞ 15.04.2021 10:31 GÜNCELLEME 15.04.2021 10:31 KAYNAK DHA

GIDA Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Toprak, ramazanda güvenli beslenmek için nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı. Ramazan’da oruç tutan kişilerin yeme düzeninde birçok alışkanlık, değişim gösteriyor.  . Herkesin beslenme şeklinin değiştiğini vurgulayan Toprak, "Açlık sürelerimiz uzuyor. Bu nedenle sağlıklı ve dengeli beslenmenin dışında mutlaka güvenli gıdaları tüketmek gerekiyor. Her zaman bunu yapmak gerekir ama bu dönemde biraz daha fazla dikkat etmemiz gerekiyor. Ramazan ayında gıda güvenliği için şunu yapmamız gerekir. Özellikle iftar ve sahur arasında yemekleri dışarıda, ortam sıcaklığında bırakmamız gerekiyor. Yemekleri yiyeceğimiz kadar ısıtmamız ve tüketmemiz lazım. Tekrar tekrar ısıtmaktan kaçınmamız gerekiyor" dedi.

RAMAZAN KOLİLERİNDE HİJYENE DİKKAT

Ramazan kolileri hazırlanırken mutlaka maske ve eldiven kullanılması gerektiğini de söyleyen Toprak, "Bu kolilerin içine konulacak ürünlerin son kullanım tarihlerine, tavsiye edilen tüketim tarihlerine bakılması gerekiyor. Gıda dışında kolilerin içine herhangi bir ürün örneğin dezenfektan konulmaması önemli. Dağıtımda da hijyen kurallarına uyulması lazım. Uzun pide kuyruklarına dikkat edilmesi gerekiyor. Bunun dışında israfa da bu dönem çok dikkat edilmesi gerekli. Gel- al noktalarında da insanların maske ve hijyen kurallarına göre hareket etmesi önemli. Ürünleri sofrada çok fazla bekletmemek gerekli" diye konuştu.  

SON KULLANMA TARİHİNE MUHAKKAK BAKILMALI

Alışverişe giderken liste hazırlanmasını öneren Toprak, "Aldığımız ürünlerin Tarım ve Orman Müdürlüğü'nce verilmiş işletme kayıt onay numarası olması gerekiyor. Son veya tavsiye edilen tüketim tarihlerine bakmak gerekli. Bunun dışında etli yemekleri 1 ila 2 gün etsiz yemekleri 3 ila 4 günden fazla dolapta tutmamamız gerekiyor. Çiğ et, balık, tavuk veya yumurtala dokunduktan sonra mutlaka elimizi yıkamamız gerekiyor. Yumurtaları kullanmadan hemen önce yıkamalıyız" ifadelerini kullandı.

 

 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL