Ramazan'da sıcak çarpmasına dikkat!
Tutulan orucun bünyeyi zayıflatması sonucu, vücudun kolaylıkla hastalıklara ve tehlikelere maruz kalabileceğini belirten uzmanlar şunları öneriyor...
Özel Tatvan Can Hastanesi Acil Servis Sorumlusu Dr. Sedat Alev, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği bu günlerde sıcak çarpması vakalarında artış gözlendiğini söyledi.
Sıcaklığa bağlı rahatsızlıkların son günlerde arttığına işaret eden Alev, "Özellikle çocuklar, hamileler ve yaşlılar sıcaktan etkileniyor. Kalp hastalıkları, sıcak çarpmalarını tetikliyor. Sıcak ile birlikte insanların tahammül gücü azalırken, kavgalar ve yaralanmalar sebebiyle hastanemize başvuranların sayısında artış var." dedi.
Bu yıl hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üstünde seyretmesinin yanı sıra Ramazan Ayı'nın da sıcak havalarda geçecek olmasının kimi sağlık sorunlarını da beraberinde getirebileceğini vurgulayan Dr Alev özellikle çocuklar, hamileler ve yaşlıların tedbirli olmaları gerektiğini dile getirdi.
Sıcak çarpmasına karşı en etkili önlemin 10.00 ile 16.00 saatleri arasında dışarı çıkmamak olduğunu belirten Dr. Alev, kalp, tansiyon, böbrek ve şeker hastalıklarının etkilerini bünyelerinde taşıyan vatandaşların dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyarıda bulundu.
Risk grubu olarak adlandırılan bu gruba dâhil olan kişilerin 10.00–16.00 saatleri arasında güneşe çıkmamalarını tavsiye eden Dr. Sedat Alev," Kalp, tansiyon, böbrek hastalığınız yoksa kortizonlu ilaç kullanmıyorsanız, doktorunuz tarafından yasaklanmadıysa aldığınız tuzu bir miktar arttırabilirsiniz. Terle birlikte vücudumuz da tuz kaybettiği için halsizlik, yorgunluk ve bitkinlik yapabilir."dedi.
Sıcak çarpmalarının başlıca belirtilerinin şiddetli baş ağrısı, yürümede zorlanma, bulantı ve kusma olduğunu belirten Dr. Alev, söz konusu belirtilerden her hangi birinin etkilediği vatandaşların yapmaları gerekenler hakkında şu bilgileri verdi: "Güneş çarpmasına maruz kalan kişilere yapılacak en önemli yardım, süratle hastanemiz acil servis ekibine haber vererek harekete geçmesini sağlamaktır.
Sağlık ekipleri gelene kadar hasta, usulüne uygun serin bir yere taşınmalı, üzerine ıslak çarşaf örtüldükten sonra el bileği, kasıklar, koltuk altı gibi damarların yüzeye yakın geçtiği bölgelere havluya sarılı buz torbaları konulmalı, vücut sıcaklığının düşmesi sağlanmalıdır. Eğer şuuru açıksa, vücut sıcaklığını düşürmek amacıyla hastanın soğuk içecekler tüketmesine yardımcı olunmalıdır." dedi.
Dr. Sedat Alev, sıcak havalarda çocukların kesinlikle otomobilin içinde yalız bırakılmamasını, araç içi sıcaklığın yüksek oluşunun, çocukların hayatını tehlikeye düşürebileceğini, kişilerin temel ilk yardım eğitimi konusunda bilgi edinmeleri halinde bu gibi durumlarda yaşanacak olası hasarların asgari seviyeye indirilebileceğini sözlerine ekledi
Cihan