Dini inanç kişiyi depresyondan koruyor
Uzmanlar, dini inancın, dua ve ibadetlerin kaygı ve ajitasyon durumlarını yatıştırdığını ortaya çıkardı.
Din inancının insan hayatının en ayrılmaz, en tabi ve yaşama en nüfuz eden gerçeği olduğunu belirten uzmanlar, dinin fert ve toplum hayatında barındırdığı ilke ve prensiplerle düzenlemeler yapar.
Uzmanlar, “Elbette ki dinsiz ve ataist kişilerde de ahlaki kurallar vardır ama dinin, kişinin sosyal hayatına belirleyici olumlu katkılar sağladığı dünya üzerinde yapılan bir çok bilimsel araştırma ile de kanıtlanmıştır” dediler.
Dinin bir takım inanç ve ibadet esaslarıyla insanlara sağlıklı ve huzurlu bir hayat tarzı sunmaya çalıştığını ifade eden uzmanlar, “Kişilerin herhangi önemli bir sorun karşısında duydukları yoğun anksiyete tepkimeleri, dua ile yatışabilir. Bu anlamda duaların, anksiyete giderici yada azaltıcı etkilerinin olduğunu düşünmekteyiz. İnsan elinin ve gücünün yetmediği yaşam zorluklarında; dua ederek, bir teslimiyet ve kabullenici bir üslupla anksiyete ve kaygı durumlarını en az zararla atlatmak mümkün olabilmektedir.
Dolayısıyla hangi dinden ve hangi inançtan olunursa olunsun, dua ve ibadetlerin kaygı ve ajitasyon durumlarını yatıştırdığı bir gerçektir. Ayrıca uzak doğu öğretilerinin de insan ruhu ve sakinliği üzerine olumlu açılımlar sergilediğini söyleyebiliriz” dediler.
Her ne kadar depresyonun artık biyolojik bir rahatsızlık olduğu belirlense de, dinin etkileyici ve tetikleyici faktörler üzerine düzeltici ve yatıştırıcı roller oynaması nedeniyle, depresyonun tedavi ve önlenmesinde önemli katkılar sağlayabileceğini anlatan uzmanlar, “Yapılan istatistikler, dindar toplumlarda ve ailelerde intihar olaylarının diğer toplumlara göre çok daha az görüldüğünü göstermektedir. Din, intihar girişimleri üzerinde de önleyici bir unsura sahiptir. İntihar ettiğinde, Tanrı tarafından cezalandırılacağına inanan kişiler, yoğun intihar düşüncelerine rağmen bunu eyleme koymaktan kaçınmaktadırlar.
Dinin kişinin sosyal ve ruhsal hayatı üzerine olumlu katkılar yaptığı, bir huzur, sakinlik, kadere teslimiyet gösterdiği düşünülmektedir. Dinin, özellikle artık ömrünün son demlerine gelmiş yaşlılar üzerinde de olumlu kabullenici etkileri vardır. Bunların depresyon ve anksiyete karşısında daha güçlü olduklarını, hafif ruhsal sıkıntılarını dua ve benzeri şeylerle atlattıklarını bilmekteyiz” şeklinde konuştular.
İha
-
akif ceylan 14 yıl önce Şikayet Etyanlış.... Dini inanç değil, iman ve tevekkül insanı depresyondan korur.Dini inancı mükemmel olan bir çok insan envai çeşit depresyon yaşarken imanı ve tevekküliyeti yüksek olanlar -BU DA GEÇER YA HU- deyip bir çok problemin üstesinden gelebilirler.Allaha İman derece olarak salt doktriner inancın üzerindedir.Beğen