Ramazan'da sağlıklı beslenmenin yolları

Ramazan'da beslenme alışkanlığının değişmesiyle birlikte bünyede birçok değişim meydana gelebilir. Ramazan'da bu değişimin olumlu düzeyde seyrini sağlamak için şu önerilere kulak verin!

Ramazan'da sağlıklı beslenmenin yolları
GİRİŞ 23.08.2010 16:12 GÜNCELLEME 23.08.2010 16:12 KAYNAK HABER7
ÖNEMLİ KONULAR

Gün boyunca aç kalınan Ramazan ayında, iftarda birden fazla yemek yemek mide sorunlarına yol açıyor ve kilo alımına neden olabiliyor. Aşırı sıcakların yaşandığı son günlerde beslenmenizde yapacağınız birkaç önemli değişiklikle hem daha rahat oruç tutabilir hem de uzun süre aç ve susuz kalmanın verebileceği olumsuz etkilerden daha az etkilenebilirsiniz. Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir, Ramazan ayı boyunca dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Ramazan’ın bu yıl daha uzun ve daha sıcak günlere denk gelmesi nedeniyle halsizlik, tansiyon düşmesi, konsantrasyon bozukluğu, hipoglisemi (şeker düşmesi) gibi bir takım sağlık sorunları görülebiliyor. Gün içinde kan şekerinin düşmesini önlemek ve uzun süreli açlık doğrultusunda oruç tutan bireylerin olumsuz etkilenmemesi için sahurda yavaş sindirilen ve besin değeri yüksek gıdaların tüketilmesinin çok önemli olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir “Oruç esnasında aşırı sıvı kaybına bağlı olarak görülebilecek sağlık problemlerini önlemek için iftar ve sahurda sıvı alınması gereklidir. Bu nedenle sahurda su, komposto, hafif tuzlu ayran, meyve suları, açık çay gibi içecekler ağırlıklı olarak tüketilmelidir” dedi.

Ramazan’da en önemli tehlikelerden birinin de şişmanlık olduğunu belirten Diyet Uzmanı Çağatay Demir, “Ramazan’da her ne kadar normalden daha az kalori alınsa da öğün sayısının azalmasına bağlı olarak metabolizma yavaşlamakta ve daha az kaloriyle kilo alınmaktadır. Bu nedenle Ramazan’da ön önemli konulardan birisi öğün sayısını 4’e çıkararak metabolizmanın yavaşlaması önleyerek, kilo artışlarının önüne geçmektir” dedi.

Yemeklerin seçiminde çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçınarak, hazmı kolay, mide-bağırsak sisteminde uzun süre kalabilen lifli ve selüloz içeren sebze, meyve ve kepekli ekmek tercih edilmesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Diyet Uzmanı Demir,“Şekerli besinler kısa vadede hem acıkma sağlarlar hem de susama hissine neden olurlar. Bu nedenle bu besinler sahur için uygun besinler değillerdir. Sahurda tüketeceğiniz besinlerin midenizde uzun süre kalarak sizi uzun süre tok tutması gerekir. Bu nedenle sahurda posalı besinlerin tüketimine ağırlık vermek yerinde olacaktır” dedi.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir’den örnek Ramazan menüsü

İFTAR:

1 kase çorba
1 dilim az yağlı beyaz peynir, 3-4 zeytin
Salata
1-2 ince dilim esmer ekmek

İftardan 20-30 dk. sonra:
1 tabak etli veya etsiz sebze yemeği veya
2-3 köfte kadar ızgara tavuk/balık/ kırmızı et
3-4 yemek kaşığı makarna veya bakliyat
Salata
1 kase yoğurt veya cacık
1-2 ince dilim esmer ekmek


2 saat sonra:
1-2 porsiyon meyve ile 1 bardak süt veya yoğurt
Veya 1 kase sütlü tatlı

Yatmadan:
1-2 porsiyon meyve

SAHUR:

1 bardak süt veya ayran
1 haşlanmış yumurta
1-2 dilim az yağlı beyaz peynir
Domates - salatalık
1-2 porsiyon meyve
Esmer ekmek
Bol su veya komposto

veya;

1 kase çorba
1 tabak sebze yemeği
2-3 köfte kadar ızgara tavuk/balık/kırmızı et
1 kase yoğurt
1-2 dilim esmer ekmek
 Bol su

Haber7

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL