Yoga hocası oruçlulara akıl verdi!
İslam Alimleri Yoga'nın bir ibadet olması nedeniyle dine ters olduğunu savunurken yoga hocası müslümanlara rahat oruç için yoga tavsiye etti.
Beden, ruh ve zihin ortaklığıyla yakalanan kişisel gelişim sanatı yoga yapmanın oruca faydaları açıklandı. Uzun süreli açlık ve susuzluğun bedende olumsuz durumlara yol açtığını belirten Yoga Eğitmeni Yakup Yalçın Dinçeroğlu; "Doğru nefes teknikleri ve iradeyi frenleme sayesinde oruç tutulan sürede yapılan yoga ile vücudun direnci artırılabilir. Açlık ve susuzluk ihtiyacı giderilebilir" dedi.
DOKTORLAR TAVSİYE EDİYOR
Her yaştan herkesin yoga yaparak günlük hayat stresini azaltmada fayda göreceğini ifade eden yoga eğitmeni Dinçeroğlu, her şeyin solunumla başladığına ve bittiğine dikkat çekerek yoganın kişisel gelişim sanatı olduğunu ve yoganın sinir, sindirim ve dolaşım sistemlerine sayısız faydaları olduğunu belirtti. Yoga da yapılan çeşitli teknikler sayesinde kişinin sinir sisteminde rahatlamanın yaşandığı ve gerilimin atıldığını söyleyen Yakup Yalçın Dinçeroğlu; şöyle konuştu: "Yoga sistemini uygulayan kişiler, doğal bir şekilde rahat ve huzurlu olur. Sindirim fonksiyonları düzene girer ve rahatsızlıklar giderilir.
İlk önce zihnimize hakim oluyoruz bu şekilde bedenimize hakim olmak daha da kolaylaşıyor" Özellikle tıp mensuplarının sinirsel ve eklem rahatsızlığı yaşayan kişileri yoga yapması yönünde yönlendirdiklerini ifade eden Yakup Yalçın Dinçeroğlu, şunları söyledi: "Uygulamalar sayesinde öncelikle vücudun duruşu düzeliyor ve hastalıklar kendiliğinden bedeninizi terk ediyor.Yoga sayesinde pamuk gibi oluyorsunuz. Örneğin ben kış mevsimi yaklaştığı vakit önlem olarak grip aşısı olurdum artık buna ihtiyacım kalmadı çünkü, son 3 aydır grip olmuyorum."
ORUCA FAYDALARI
Oruç tutan kişilerin aç ve susuz kaldığı süreci yoga yaparak kolayca geçirebileceğini açıklayan Dinçeroğlu, yoganın oruca faydalarını şöyle açıkladı: "Örneğin Ramazan ayı münasebetiyle tutulan oruç süresi aç ve susuz kalmak için oldukça uzun bir süre. Oruç sırasında yoga ile kişi aç kalma hissini rahatlıkla yeniyor, sindirim sisteminde genel bir denge kuruluyor, açlık gideriliyor. Sinirsel gerilim atılıyor, öfke ve kızgınlık hissedilmiyor. Kişi oruç sırasında kendini daha huzurlu ve rahat hissediyor.
Yoga ile vücudunuzu optimum vaziyette tutar ve bu süreci daha kolay atlatabilirsiniz. Çünkü, alınan doğru nefes teknikleri ve duruşlarla fazla ifrazatı da önlemiş oluyor. Yani iftar vaktinde mide canavarlığını durdurmak için aceleci davranmıyor ve daha sakin olarak, ihtiyacınız kadar yiyecek ve içecek tüketiyorsunuz. İbadetin getirdiği içsel mutluluğun yaşanması kolaylaşıyor. Orucun açılması sırasında, açlık hissedilmediği için ani aşırı yemek yeme söz konusu olmuyor. Sindirim sistemi rahatsızlanmadan, zorlanmadan oruç tutulmasına imkan tanınıyor."
Dinçeroğlu, 16 saat oruç tutulan sürede kişilerin açlık ve susuzluklarını giderme tekniklerini de açıklayarak şu bilgileri verdi: "Yaz mevsimindeyiz ve kanımızın serinlemeye ihtiyacı var. Bunun için en azından dişler bir arada tutulur. Dudakları aralayarak dişleri gösterin. Dişlerin arasından "sss" sesiyle çekin. Ağzınızı kapatıp burundan verin. Aşırı safra salgılanması halinde çok faydalıdır. Sindirim sistemini geliştirir, susuzluk giderilir.
Şitali Pranayama Tekniği ile dudaklar O biçiminde, dil kıvrılarak dışarı çıkarılır. Dilin oluşturduğu kanaldan hava içe çekilir. Susuzluk ve açlık hissi hafifletilir. Ağız kokusu giderilir. Beden ısısı düşer ve sıcaklara dayanmak kolaylaşır. Ayrıca, sol burun deliğinden nefes alınır, sağ burun deliğinden verilir, sağ burun deliğinden alınır ve sol burun deliğinden nefesin verilmesi şeklinde uygulanır. Tekniğin genel arındırıcı ve dengeleyici etkisi vardır. Sinirler gevşer ve gerginlik atılır."