Ramazanda "sağlıklı" olmak
Uzmanlar 10 yaşın altındaki çocukların oruç tutmasını kesinlikle önermiyor. Peki, bazı sağlık problemleri olan ve oruç tutmak isteyen hastalar ne yapmalı? İşte cevabı:
Oruç, sağlıklı bireylerde midenin dinlenmesi ve vücutta detoks etkisi yapması nedeniyle yararlı iken; hastalar için ise bazı sağlık problemlerini beraberinde getirmesi nedeniyle sağlıkları açısından tehlike arz etmektedir. Özellikle; şeker hastaları, hamileler, emzikliler, yaşlılar, ağır kalp ve böbrek rahatsızlılığı olanlar, mide ülseri olanlar, safra kesesi iltihabı veya taşı olanlar ve ebette ki 10 yaşın altındaki çocukların oruç tutmasını kesinlikle önermiyoruz. Peki, bazı sağlık problemleri olan ve oruç tutmak isteyen hastalarımız ne yapmalı? Doğan Sağlık Grubu Dâhiliye Uzmanı Dr. Mehmet Şengül olası hastalıkları ve önlemlerini şöyle sıralıyor;
Reflü Şikâyetleri Olanlar
Reflü hastalığı mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasıdır. Toplumda sık olarak görülen reflü şikâyeti Ramazan ayında artmaktadır. Bunun en önemli nedeni uzun süren açlık sonrası yüksek kalorili ve fazla miktarda yemek yenmesidir. Ramazan ayında reflü şikâyetlerini en aza indirgemek için özellikle iftarda yüksek kalorili ve yağlı yiyeceklerden kaçınılmalı ve sahurda da yemek yedikten hemen sonra yatılmamalıdır. Çikolata, kahve, baharatlı ve yağlı yiyeceklerden uzak durulması reflü şikâyeti olan kişilere fayda sağlayacaktır.
Sindirim Sistemi Şikâyeti Olanlar
Yiyecekler dengeli olarak seçilmeli, mümkün olduğunca çiğ sebze ve meyve tüketilmeli, unlu gıdaların kepek içermelerine özen gösterilerek bağırsak düzensizliklerinin önüne geçilmelidir. Dengeli ve sağlıklı beslenmenin tüm dünyada kabul gören kurallarına uyulduğunda ve yeteri kadar sıvı alındığında, sindirim sistemi şikâyetlerinin önüne geçmek mümkündür.
Safra Kesesi Rahatsızlığı Olanlar
Dr. Şengül; Oruç tutma niyetinde olan safra kesesi hastalarına tavsiyemiz; hızlı ve çok yemek yememeleridir. Hızlı ve çok miktarda yemek safra asidi gerektirmekte, bu sistemi iyi çalışmayan hastaları sıkıntıya sokmaktadır. Safra kesesi rahatsızlığı olan kişilerin özellikle kaçınması gereken yiyecekler; kızartmalar, yağlılar, çikolata, yumurta ve yağlı kuruyemişlerdir. Ayrıca hastalar, bol miktarda sıvı almalıdırlar. Karaciğer günde 600- 800 mililitre safra yapar ve bunun için bu kadar su kullanır. Eğer oruç nedeniyle yeterli miktarda sıvı almak ihmal edilirse, safra asidinin kıvamı koyulaşacak ve çamur şeklinde, safra kesesinin tabanına oturacaktır. Bu da kendi başına sorun yaratabileceği gibi, mevcut safra kesesi taşlarının büyümesine de neden olabilecek bir durumdur.
Ramazan, Sağlıklı Yaşam İçin Fırsat Olabilir!
Ramazanda sigarayı ve alkolü bırakmak daha kolay olacaktır. Gün boyu nikotin tüketmeyen bir vücutta iftardan sonra da nikotin alma isteği giderek zayıflamaktadır. İftardan sonra sigara içme isteği aslında kişinin psikolojisi ile alakalı bir durumdur. Ramazan ayının ilk günlerinde nikotinin yokluğu vücutta hissedilebilir; ancak ilerleyen günlerde bu etki yok olmaktadır.
“Üst üste yakılan sigaralar, kalp rahatsızlığı olanlarda kalp krizine kadar varan sonuçlara zemin hazırlayabiliyor” dedi. Alkolik kişilerin birçoğu Ramazan ayında oruç tutmakta ve bu ay boyunca alkol kullanmamaktadır. Bir ay gibi hiç de azımsanmayacak bir zaman dilimde alkol kullanılmıyorsa, irade bizar daha zorlanarak alkol alışkanlığı terk edilebilir.