'Reflü hastaları sahur yemeğine dikkat etmeli'

Prof. Dr. Orhan Özgür, reflü tanısı konulmuş hastaların ramazan ayında sahur tüketecekleri gıdalara da dikkat etmeleri gerektiğini bildirdi.

'Reflü hastaları sahur yemeğine dikkat etmeli'
GİRİŞ 26.05.2017 12:39 GÜNCELLEME 26.05.2017 12:39 KAYNAK AA
ÖNEMLİ KONULAR

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Özgür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beslenmenin, reflü hastalığın ortaya çıkması, gelişmesi ve tedavisinde çok önemli olduğunu söyledi.

Tedavideki en önemli hususun, beslenme ve reflü ile uyumlu bir yaşam olduğuna dikkati çeken Özgür, reflü hastalarının bazı temel prensiplere uyarak oruç tutabileceklerini belirtti.

Özgür, ramazan nedeniyle reflü hastalarının daha bilinçli davranması gerektiğini vurgulayarak, reflü tanısı konulmuş hastaların, ramazan ayı öncesi hekimleri ile görüşerek tedavilerini ona göre ayarlamalarını, sahur ve iftarda tüketecekleri gıdalara da dikkat etmelerini istedi.

"Sahurda ve iftarda bol miktarda yağsız salata tüketilebilir"
Özgür, reflü hastalarının sahur ve iftarda tüketecekleri gıdalara dikkat etmelerini isteyerek, şöyle konuştu:

"Bu hastalar sahurda ve iftarda bol miktarda yağsız salata tüketebilir. Günlük en az 3 ile 5 porsiyon meyve yiyebilirler. İftarda mutlaka az yağlı bir sebze yemeği olmalıdır. Kabuklu sebze ve meyveleri kabuğunu soymadan tüketilmelidir. Açlık süresini aşağıya çekmek adına sahur öğününü mutlaka yapmak gereklidir. Sahurda süt, peynir, yumurta, zeytin, domates, salatalık, tam tahıllı ekmekten oluşan sağlıklı bir kahvaltı iyi bir seçenek olacaktır."

Su tüketiminin de önemli olduğunu ifade eden Özgür, "İftarı bir bardak su ve yanında 1-2 zeytin veya hurma ile açtıktan sonra küçük bir kase çorba içilip, tercihen 15 ile 20 dakika kadar yemeğe ara verilmelidir. Bu süreç içerisinde kişinin açlık hissi azalacak, yiyeceklere saldırma isteği ortadan kalkacaktır. 15 ile 20 dakika sonra normal bir akşam yemeği yenebilir. Izgara et, köfte, balık, kurubaklagil, sebze yemekleri, bol yeşillikli salata, yoğurt, ayran, cacık gibi besinleri içeren bir menü hazırlanmalıdır." önerilerinde bulundu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL