Halsizliği önlemek için bunları yiyin

Beslenme düzenin aniden değişmesi, kabızlık, hazımsızlık, halsizlik gibi sorunlara yol açabilir.

Halsizliği önlemek için bunları yiyin
GİRİŞ 06.06.2017 14:08 GÜNCELLEME 06.06.2017 14:08
ÖNEMLİ KONULAR

Ramazan ayında iftar ve sahur arasındaki zamanın az olması, normalde üç ana öğün ve ara öğünlerden oluşan beslenme düzenini iki öğüne düşürür. Beslenme düzenin aniden değişmesi ve uzun süren açlıkla birlikte yavaşlayan metabolizma kilo kontrolünü zorlaştırır. Kızartmalar hamur işleri, tatlılar ve ağır ana yemeklerden oluşan zengin iftar sofraları; gün içinde kabızlık, hazımsızlık, mide yanması, baş dönmesi, kan şekeri düşüklüğü, halsizlik gibi sorunlara yol açabilir.

Gün boyu süren açlığın ardından iftarda mideyi bir anda doldurmak; tansiyon sorunları, mide gerginliği ve kan şekeri yüksekliğine sebep olabilir, bu nedenle yavaş ve zamana yayarak bir beslenme şekli benimsenmelidir.

Sofranızdan eksik etmeyin
- Süt, yumurta, peynir gibi protein kaynakları gün içindeki protein ihtiyacını karşılayıp uzun süreli açlık hissedilmesinin önüne geçmektedir. Kas kayıplarını azaltan bu besinler gün içinde yorgun hissedilmesini de engeller.

- Fırında ya da haşlama olarak tüketilen et, tavuk balık da günlük enerji ihtiyacını karşılayarak uzun süre tokluk hissi yaratır.

- Yulaf veya tahıllı undan yapılan ekmek, kurabiye gibi besinler kan şekerini dengede tutarak gün içinde enerjinin yüksek kalmasına yardımcı olur. Hazırlanan ekmek ya da kurabiyelerin içine hurma, muz, badem, fındık, şekersiz pekmez gibi takviyeler yapmak hem lezzet bakımından, hem de enerji bakımından faydalıdır. Aynı zamanda yulaf; içeriğindeki B vitamini ile stresi azaltıp konsantrasyonun artmasına yardımcı olur.

- Ceviz, fındık badem gibi yağlı tohumlar içerdikleri esansiyel yağ asitleri sayesinde Ramazan ayı boyunca yüksek enerji vereceği gibi kilo kontrolü yapmada da etkili olur.

- Yaban mersini, çilek, hurma, kuru kayısı gibi C vitamini, lif ve antioksidan içeren taze veya kuru meyveler de porsiyonu abartmadan kullanıldıklarında gün içinde enerjiyi yüksek tutar.

- Salatalık, domates, karpuz, marul, şekersiz hazırlanan limonata veya komposto, ayran, yoğurtlu ayranlı çorbalar, badem veya fındık sütü; Ramazan ayında hem serinlemek, hem de vücudun sıvı ihtiyacını karşılamak için önemlidir.

- Chia tohumu; içeriğindeki bol lif, kalsiyum, protein, antioksidan ve Omega 3 ile enerjinin düşmesine engel olur. Aynı zamanda su ile temas ettiğinde tok tutucu bir kıvama gelen chia tohumu süt, yoğurt veya suyla karıştırarak tüketildiğinde gün boyu tokluk hissi yaratır.

- Yeşil çay, zencefil, elma, salatalık ve limon katılarak yapılan soğuk içecekler hem enerji, hem de serinlik kaynağıdır.

- Chia tohumlu puding ya da kaju, fındık, badem, avokado karışımlı dondurma gibi tatlı alternatifleri, tatlı ihtiyacını karşıladığı gibi enerji de verir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL