Oruç tutulması yasak olan günler hangileri?

Eski Diyanet İşleri Başkanı Necmettin Nursaçan soruları cevaplıyor...

Oruç tutulması yasak olan günler hangileri?
GİRİŞ 03.07.2014 12:35 GÜNCELLEME 03.07.2014 12:35
ÖNEMLİ KONULAR

 

Soru: Kaza orucu yerine fidye vermenin şartı nedir?

 

İbadetlerle ilgili fidye oruç ve hacda söz konusudur. İhtiyarlık ve şifa ümidi olmayan bir hastalık sebebiyle oruç tutamayan kimse, daha sonra kaza etmesi mümkün olmadığından oruç tutamadığı her güne karşılık bir fidye öder.

Soru: Oruca niyet ne zaman ve nasıl yapılır?

Oruca niyet, kişinin oruç tutmanın bilincinde olması anlamına gelir. Sahura kalkmak, oruç için fiili bir niyettir. Oruç için niyetin vakti, akşam namazının vaktinin girmesiyle birlikte başlar ertesi gün öğle vaktine bir saat kalana kadar devam eder.

Soru: Oruç tutulması yasak olan günler hangileridir?

Ramazan Bayramının birinci gününde, Kurban bayramının dört gününde oruç tutmak tahrimen mekruhtur.

Soru: Oruçta temkin vakti nedir, uygulanmakta mıdır?

Temkin, güneşin doğuş, batış vakti ile namaz vakitlerinin hesaplanmasında, vakitlere eklenen veya çıkarılan zamanı ifade etmektedir. Bu uygulamanın temel nedeni yerleşim yerinin en doğusu ile batısı arasındaki zaman farkı, bulunulan yerin dağlık veya tepelerle kaplı olması gibi namaz vaktinin tam olarak tespit edilmesini engelleyen durumların var olmasıdır.

Günümüzde teknik imkânlar son derece gelişmiş, her il ve ilçenin namaz vakitleri ayrı ayrı belirlenmiştir. Bu gelişmelerin bir sonucu olarak “temkin/ihtiyat” uygulamasına artık ihtiyaç kalmadığı anlaşılmış ve 1983 yılından itibaren ülkemizde temkin uygulamasına son verilmiştir.

Kaynak: Star Gazetesi

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL