Cünüp iken oruç tutulabilir mi?

Eski Diyanet İşleri Başkanı Necmettin Nursaçan soruları cevaplıyor...

Cünüp iken oruç tutulabilir mi?
GİRİŞ 07.07.2014 12:02 GÜNCELLEME 07.07.2014 12:05
ÖNEMLİ KONULAR

Soru: Orucu bozan şeyler nelerdir?

Orucun temel unsuru ve anlamı, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruç lu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek  ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer 

Soru: Oruçluyken elle tatmin olan kimsenin orucu bozulur mu?

Oruçlu iken elle tatmin olmak orucu bozar. Kazası gerekir. Bu fiili işleyen kimselerin bozmuş oldukları orucu kaza etmekle yetinmeyip ayrıca tövbe etmeleri de gerekir. Şu husus unutulmamalıdır ki, oruç, nefsin isteklerinden bilinçli olarak uzak durma yönüyle bir irade eğitimidir. Nefsin isteklerinin kontrol altına alınmasında, ruhun arındırılıp yüceltilmesinde etkili bir yoldur. Şehevi arzularına mağlup olanlar irade eğitiminde başarısız olmuşlardır.

Soru: Oruca niyetlenen bir kadın gün içinde adet görmeye başlarsa ne yapmalıdır?

Oruca niyet eden bir bayan, gün içinde adet görmeye başlarsa orucunu bozar. Ramazandan sonra bu sebeple tutamadığı günlerin orucunu kaza eder.

Soru: Cünüp iken tutulan oruç geçerli midir?

Uyku halinde iken cünüp olan bir kimse orucuna devam eder. Yıkanırken vakit çıkacaksa elini, ağzını yıkadıktan sonra sahur yemeği yemesinde bir sakınca yoktur.

Kaynak: Star Gazetesi

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL