İzmir'deki camilerde yine mukabele var

Ramazan ayında mukabele adıyla Kur'an okunması geleneği, İzmir'deki camilerde de sürdürülüyor.

İzmir'deki camilerde yine mukabele var
GİRİŞ 06.08.2011 18:07 GÜNCELLEME 06.08.2011 18:07 KAYNAK AA
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış
ÖNEMLİ KONULAR

 Ramazanda genellikle sabah ve ikindi namazlarının ardından, bazı yerlerde de öğle namazından sonra cemaat, Kur'an okuyan hocayı dinleyerek, ya da önlerindeki Kur'an-ı Kerim'den takip ederek, mukabeleye eşlik ediyor.

Mukabele geleneği İzmir'de yaklaşık bin 800 camide sürdürülüyor. Caminin imamı ya da müezzini her gün bir cüzü tamamlıyor. Ramazan ayı sonunda 30 cüzden oluşan Kur'an-ı Kerim hatmedilmiş oluyor.

Namazın tamamlanmasının ardından başlayan mukabeleye katılan cemaatten Kur'an bilenler imam ya da müezzinin okuduğu cüzü, önlerindeki Kur'an-ı Kerim'den takip ediyor. Bilmeyenler de yalnızca dinleyerek, mukabeleye katılmış oluyor.

İzmir Müftü Yardımcısı Mehmet Gündoğdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kur'an-ı Kerim'in ramazan ayında indirilmeye başladığını anımsatarak, İzmir'de bütün camilerdeki görevlilere mukabele yapılması talimatını verdiklerini anlattı.

Mukabelenin 1400 yıldan bu yana sürdüğünü dile getiren Gündoğdu, şu bilgileri verdi:

''Cebrail aleyhisselam ile Peygamberimiz Hazreti Muhammet, indirilen ayetleri karşılaştırdılar. Mukabele, karşılaştırma demektir. Cebrail aleyhisselam okudu Peygamberimiz dinledi, Peygamberimiz okudu Cebrail dinledi. Vahiy devam ederken, her sene ramazan ayında bu yapıldı. Resulallah'ın vefatından sonra mukabele zamanımıza kadar devam edegelmiştir. Kur'an nüshalarını karşılaştırma şeklindeki bu gelenek ramazan aylarında sürdürülmüştür. Kur'an'ı Kerim'in indirilmeye başladığı bu ayda Müslümanlar Kur'anlaşıyorlar.

Kent genelinde 1800 camide mukabele okunuyor. İzmir'deki bütün camilerde gün içinde mukabele yapılıyor. Mukabelede Arapça okuyanla, dinleyene de hatim sevabı vardır. Kur-an'ı Kerim'in mealini de okumak ibadettir. Bunu da tavsiye ediyoruz. Cenabı Allah, Kur'an da neler söylüyor o surenin mealini okumalarını tavsiye ediyoruz.''

YORUMLAR 1
  • realrebel 12 yıl önce Şikayet Et
    İzmir ve mukabele. insanoğlu işte, beşer şaşar. Ben de şaşırdım açıkçası, demekki izmirin tamamı aynı değilmiş. En son izmire gittiğimde ramazanda dahi sokoklar ve deniz kıyıları ayyaşlardan geçilmeyen, hemen hemen tüm yollarında müşteri bekleyenlerin olduğu bir kentti.
    Cevapla