Paris'te namaz çilesi devam ediyor

Kuzey Afrika kökenli Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Fransa'nın başkenti Paris'in 18'inci bölgesinde cami yetersizliği yüzünden insanlar namazını sokaklarda kılıyor.

Paris'te namaz çilesi devam ediyor
GİRİŞ 15.08.2011 12:06 GÜNCELLEME 15.08.2011 12:06 KAYNAK AA
ÖNEMLİ KONULAR

Bölgenin tek ibadet yeri olan bin kişi kapasiteli Fatih Camisi, cuma namazlarında ve Ramazan aylarında ihtiyacı karşılamıyor. Cuma günleri 1500'e yakın kişi caminin çevresindeki sokaklarda namaza duruyor.

Sokakta namaz manzaraları geçen yıllarda da tartışma konusu olmuş, aşırı sağcı Ulusal Cephe partisinin lideri Marine Le Pen, Fransa sokaklarında namaz kılmayı "işgalcilik" olarak nitelendirmişti.

Bunun üzerine İçişleri Bakanlığı ve Valilik, Fransa İslam Konseyi üyeleriyle toplantı yaparak, başkent Paris'in aynı bölgesinde eski bir itfaiye binasının cami yapılmasına karar vermişti.

Ancak aradan bir yıl geçmesine rağmen boş itfaiye binası hala camiye dönüştürülemedi, Müslümanlar sokak ortasında park etmiş otomobillerin aralarına serilen halılar üzerinde ibadetlerini yerine getirmeye devam ediyor.

Fransa İslam Konseyi Başkan Yardımcısı Haydar Demiryürek, söz konusu caminin açılışının 16 Eylül'de gerçekleşeceğini belirterek, şunları söyledi:

"Soruna çözüm bulmak için geçen yıl İçişleri Bakanlığı öncülüğünde Valilik ve Belediye ile yaptığımız toplantı sonucunda İslam Konseyine cüzi bir rakamla tahsis edilen itfaiye binası, birtakım aksaklıklar yüzünden bu yılki Ramazana yetiştirilemedi. Bu bölgede Ramazan aylarında cuma namazlarına 2 bin 500'e yakın insan katılıyor. Yeni caminin kapasitesi 2 bin 700 kişilik olacak.

Fransa'da camilerden dışarı ezan sesi verilmesinin bile yasalara aykırı iken, 18. bölgede bu manzaraya müsaade ediliyor. Hatta kapasitesi küçük olan Fatih Camisi'nin bulunduğu Polonceau Caddesi, namaz vakitlerinde polis tarafından trafiğe kapatılıyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL